Razlozi za ulazak u takav pothvat mogu biti različiti. Od prestiži do marketinga, od stvarnih benefita do zablude što je to uopće. No, pokretanje BIM projekta nije malen zalogaj. Mnogo toga treba „posložiti“ i usuglasiti da bi to BIM projekt bio uspješan. Kako bi se izbjegli „krivi“ razlozi ali i kako bi svima bilo jasno što se očekuje potrebno je na samom početku definirati konkretne ciljeve zbog kojih to radimo. Jer iz tih ciljeva proizlazi veći dio toga što moramo „posložiti“ u projektu. Ukoliko ćemo model koristiti samo za dokumentaciju opseg posla može biti uvelike različit u odnosu na onaj ako želimo imati model koji ćemo koristiti npr. za upravljanje građevinom. Kako bi od BIM-a imali koristi trebamo uložiti dosta truda na način da je taj trud usmjeren u pravom smjeru. Ako krenemo u takav projekt bez saznanja zašto to radimo trud će se rasplinuti i najvjerojatnije ćemo ostati nekog bitnog benefita.

Praktična primjena BIM-a

Ciljeve postavlja onaj tko je pokrenuo BIM projekt i tko za njega plaća. Ali mislim da je važno isto tako da se ciljevi usuglase sa svim sudionicima. Jer možda se uz dogovor može dobiti više koristi i za ostale sudionike projekta što znači na kraju i kvalitetniji projekt i više zadovoljstva za sve. Cijevi se uobičajeno definiraju kroz BIM praktične primjene (eng. BIM uses). Neke osnovne primjene komuniciraju se već dugi niz godina, no uz razvoj tehnologije, takvih je primjena danas sve više.

BIM praktične primjene – osnovne

Najčešće promjene BIM modela su kvalitetna dokumentacija, 3D koordinacija, izračun količina i vizualizacija.
Iako i bilo lijepo puno toga obuhvatiti, ipak predlažem da se na prvim projektima koncentriramo na manji broj jednostavnijih ciljeva i damo sve od sebe da ih ostvarimo. Često se dogodi da se zbog prevelikih ambicija ne napravi ništa. Jer na prvim projektima velikoj većini biti će sve ovo novo pa ne treba zakomplicirati stvar a i sa samo nekoliko ciljeva možemo napraviti veliki napredak u odnosu na prijašnje projekte. Pa kada se malo uhodamo onda možemo i koji korak dalje. Jer kada što više uspijemo iskoristiti BIM model to će nam se više isplatiti napraviti kvalitetniji BIM model a što imamo kvalitetniji BIM model to možemo imati više koristi… i tako iz projekta u projekt.

Nakon određivanja oko ciljeva, slijedi nam dogovor oko načina kako ćemo te ciljeve ostvariti. Većina ciljeva vezana je za BIM mode pa nam je tako prvi slijedeći zadatak definirati izgled i sadržaj BIM modela.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju Autodeskova BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.
Show Buttons
Hide Buttons