Kada smo posložili sve što smo naveli u prošlih 12 članaka onda tek počinje…

BIM kick-off

Prva BIM koordinacija je možda i najvažniji BIM sastanak koji će se održati na projektu. Tu će se dati osnovni ton projektu koji ga često prati prati cijelim putem. Ovo je još uvijek sastanak na kojem će se u fino dogovarati što se točno od BIM-a na projektu očekuje ali i predstaviti ozbiljnost namjere korištenja BIM-a. Važno je sudionicima prenijeti koliko ozbiljno to želimo ostvariti, na čemu ćemo 100% inzistirati ali i eventualno uvažiti neke objektivne nespremnosti da se odrade neki dijelovi zadatka, naravno ne ako to može bitno ugroziti zadane ciljeve BIM projekta.
Ovo je vrijeme da se na stol stavi BEP sa svim ovime što smo definirali i razjasne sve nejasnoće. Često se ovo, kako je mnogima prvi puta da se susreću s ovakvim načinom rada, pretvori i u malu školu BIM-a.

Već na prvom sastanku potrebno je dogovoriti probnu razmjenu modela kako bi se od samog početka počele rješavati neke neželjene situacije kojih uvijek ima. Naravno treba imati spreman neki početni model koji ako ništa drugo sadrži točne koordinate i neki vidljivi reper koji že poslužiti kao osnova za razmjenu.

Početak rada

Konačno počinjemo sa izradom modela i razmjenama kako bi modele svi mogli koristiti za ono što smo se dogovorili. Ukoliko smo sve postavili kako treba – i svi uključeni su shvatili i vladaju alatima kojima bi trebali – onda bi proces mogao teći bez većih problema. Nepredviđenih situacija uvijek ima ali…
Važno je cijelo vrijeme imati na umu zašto smo uopće krenuli u BIM i odluke koje ćemo trebati donositi po putu usklađivati s tim ciljevima da negdje ne zastranimo.

BIM koordinacije

Dobar način za to su i redovite BIM koordinacije. One najčešće služe kao mjesto gdje se radi 3D koordinacija modela različitih struka ali ne moramo ih ograničiti smo na to. Na početku to tu ćemo više odgovarati na pitanja oko nejasnoća u BEP-u jer će sudionici početi polako shvaćati koje su njihove obaveze. Ovi sastanci su i mjesto gdje ćemo mi moći kontrolirati kako napreduje model/projekt i reagirati na vrijeme ukoliko bude potrebno.

Ukoliko koristimo neku od kvalitetnijig CDE platformi razvoj projekta moći ćemo svi pratiti kontinuirano i preko nje rješevati mnoge situacije koje bi se inače trebale rješavati na sastancima. U tom slučaju sastanci će biti kraći, konstruktivniji i rješavati će se na njima samo kompleksnije situacije. Danas uz takva rješenja je čest slučaj da se koordinacije održavaju virtualno štedeći tako i vrijeme za zajedničko nalaženje.
BIM koordinacije trebaju se održavati u redovitom rasporedu od početka projekta nekako u skladu sa terminom dogovorene predaje modela. Moje je iskustvo da je bolje BIM koordinacije odvojiti od projektantskih koordinacija jer kada se neke stvari na projektu zakompliciraju onda BIM padne u drugi plan ako sve odrađujemo zajedno.

BEP je okosnica u kojem je, ili bi trebalo biti, definirano sve što je potrebno da proces bude kvalitetan. Međutim i u njemu će biti promjena tokom projekta, bilo da smo nešto loše procijenili bilo da nešto treba unaprijediti. Sve to treba dokumentirati i ponovo iskomunicirati sa svim sudionicima. I ako je BEP bio dio ugovora onda i dobiti privolu svih uključenih.

Na nama je da sve što smo zamislili i dogovorili stvarno i provedemo. Najbolji je način da od početka inzistiramo na izvršavanju svih zadaća. Nažalost dešava se često da se sudionici na nešto obvežu u fazi dogovora ali ne hvate to dovoljno ozbiljno pa ih se u fazi provedbe treba podsjetiti na to.

Još bih dodao da je ovo način rada koji mijenja dosta toga svima na projektu. Tendencija je većine da rade uhodanim procesima i ukoliko im dozvolimo da ne ispoštuju BIM dogovor oni će to i učiniti. A radeći opet na stari način nećemo uspjeti doći do novih rezultata. Tako je po meni važno inzistirati na izvršenju zadaća koje smo pred njih stavili ali i pomoći im ukoliko naiđu na neke probleme koji bi to mogli ugroziti. To je uloga BIM menadžera –  i na većim projektima – njegovog tima. Kvalitetan čovjek na ovom mjestu može puno pridonijeti da projekt bude uspješan. A ukoliko on sam još nije stasao da sve to savlada sam nije loše potražiti nekoga vanjskog tko vam u tome može pomoći.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju Autodeskova BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.
Show Buttons
Hide Buttons