Jedna od važnijih stvari pri razmjeni je i način imenovanja dokumenata. Budući da su razmjene česte i da se na projektu nalazi mnoštvo datoteka važno je nedvojbeno znati što se nalazi iza svakog imena i kako pronaći ono što nam treba.

Na što treba paziti kod imenovanja

Iako se način imenovanja datoteka na prvu doima vrlo jednostavan nije to baš tako. Imenovanje dokumenata treba zadovoljiti mnoge zahtjeve. Osim samih dokumenata – a to se odnosi na sve tipove dokumenata na projektu a ne samo na crteže i modele – potrebno je odrediti sistem u koji će se uklopit i numeriranje i imenovanje listova za ispis u BIM alatu, listovi dokumentacije… ali i tabele, zapisnici i sl.
Iz samog imena treba nedvojbeno biti jasno koji je sadržaj dokumenta. Isto tako treba imati na umu da će se za razmjenu dokumenata najvjerojatnije koristiti neka digitalna platforma koja ima mogućnosti filtriranja i pretraživanja pa i to treba uzeti u obzir pri odabiru načina imenovanja. Danas se više ne bavimo papirima nego bazama podataka pa će i to dovesti do nekih novih smjernica u imenovanju kao npr. ime koje se jednom odredi nekom dokumentu treba ostati isto kroz cijeli projekt. Neki od razloga su praćenje verzija i kontinuiranost povezivanja (linkanja) datoteka.

Standard imenovanja

Standard koji se danas najviše koristi je UK standard (PS1192). Ime se sastoji od niza šifri od kojih svaka sadrži jedan tip informacije. Počinje od oznake projekta pa sve do točnog prikaza koji dokument sadrži. Na prvu to nam izgleda dosta nerazumljivo ali brzo se na to naviknemo pogotovo ako su i šifre dobro strukturirane. Ovaj način nam nudi jedinstven i nedvosmislen naziv za svaki dokument. Ukoliko je potrebno može se uključiti i zadanje – slobodno polje – u koje se može dodati i nešto opisno kako bi prepoznavanje bilo lakše.

PoljePrimjenaOpis
ProjektObaveznoOznaka projekta
Autor datotekeObaveznoOznaka tvrtke koja je doatoteku napravila
Dio objektaObaveznoOznaka dijela objekta
LokacijaObaveznoOznaka lokacije/etaže
TipObaveznoOznaka tipa datoteke
UlogaObaveznoOznaka struke
KlasifikacijaOpcijaKlasifikacija (npr. Uniclass)
BrojObaveznoBroj datoteke
PrimjenaMeta-podaciOznaka statusa datoteke (radno, za kontrolu, …)
RevizijaMeta-podaciOznaka revizije
Standard imenovanja datoteka prema PS1192

Svako od polja sadrži šifre koje definiraju pojedine elemente iz grupe. Iako je i ovo propisano često je to i prilagođeno jeziku projekta.

Dodatne oznake datoteka

Osim samih imena pojavljuju se i oznake datoteka tvz. meta-podaci. To su dijelovi imena koje su nam do sada otkrivale verziju projekta, reviziju ili još neke dodatne informacije a bile su upisane u samo ime. Sada su one vezane za atribute na platformi koju koristimo i ne upisuju se u samo ime nego u to predviđena polja na CDE. Oni nam uglavnom daju dodatnu informaciju o tome za što je ta datoteka namjenjena.

Primjer imenovanja i označavanja datoteka na CDE

Ovo je svakako standard koji se može preuzeti i koristiti mada na projektima na kojima sam ja sudjelovao ipak smo ga malo prilagodili, kao što smo bili prilagodili i ostale standarde. Jer ipak naši su BIM projekti još uvijek manje kompleksni i sudionici su manje vični takvom radu. Standard imenovanja se svakako treba odlučiti prije kretanja u projekt i postavljanja datoteka na CDE kako bi proces razmjene datoteka od početka tekao nesmetano i kako bi smo mogli iskoristiti sve pogodnosti korištenja digitalnih latformi za razmjenu datoteka.

Bilo kako bilo mislim da ćemo uskoro morati zaboraviti nazive tipa: Projekt 01_finalno-za print_zadnje_2612_vo i malo bolje strukturirati imenovanje. Ako se još i uspijemo nekako svi zajedno dogovoriti kako bi to izgledalo ili koji standard koristiti – tim bolje.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju Autodeskova BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.
Show Buttons
Hide Buttons