Iako su faze ostale iste trebamo biti svjesni da će se njihova dužina promijeniti. Donošenje pravih odluka ranije u projektu pretpostavlja i to da ćemo imati i prave informacije ranije. Za to nam ipak treba i nešto više vremena. “Gradnja” kvalitetnog modela ne događa se preko noći i to treba uračunati u planiranje vremena. Isto tako, kako model radimo u etapama, rekao bih da ćemo mi taj prvi – “idejni dio” – projekta morati podijeliti u nekoliko dijelova. Možda svaki od njih neće rezultirati dokumentacijom koju ćemo predati ali ćemo na kraju svake „podfaze“ donositi odluke koje će mogu znatno utjecati za nastavak projekta. U klasičnom načinu rada na osnovu prvih skica imali smo neku ideju o izgledu i funkciji ali ne puno više od toga. Sada na osnovu konceptualnog modela možemo automatski napraviti analize kao npr: analizu volumena, osunčanja, energetsku analizu, preliminarnu vizualizaciju i procjenu troškova i sl.
Sve to nam omogućava da usmjerimo projekt bolje ali i traje nešto duže nego do sada, barem na prvim projektima.

No sve to vrijeme ćemo nadoknaditi u kasnijim fazama. U klasičnim projektima tada dolazi razrađivanje projekta i još se donose se neke važne odluke. u BIM projektu imamo šansu da su te odluke donesene u ranijoj fazi i da sada samo “odradimo” produciranje dokumentacije. Taj je zadatak sa BIM alatima mnogo brži tako da tu možemo višestruko uštedjeti vrijeme koje smo prije uložili. No niti ovu fazu ne smijemo skroz podcijeniti jer samo produciranje dokumentacije je doista jednostavno ali obično se u ovom trenutku još uvijek unose informacije u model – a i to može – ovisno o zahtjevima projekta biti opsežan posao.

Spominjem ovo jer je bitno da se prilagode i očekivanja oko trajanja pojedinih faza ali i vrednovanje istih. Jer idejna faza na ovakvim projektima osim što može trajati duže može i donijeti puno više. Pa tako ne može biti nešto – kao što je danas – zanemareno ili se nešto što se čak i preskače.

Generalno – ukoliko vladamo radom BIM alatima i imamo dobro uspostavljene procese – BIM projekt bi trebao trajati kraće ali to ne znači i da će sve faze na projektu biti kraće. Potrebno je stoga proučiti zadatke koje treba odraditi u pojedinim fazama i tome prilagoditi ugovorne rokove, kako ne bi bilo iznenađenja po putu.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju Autodeskova BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.
Show Buttons
Hide Buttons