Da bi BIM projekt uopće postojao treba ga netko inicirati i pokrenuti. Najlogičnije je da je to investitor jer on potencijalno ima najviše koristi od takvog načina rada, mada to nije pravilo. Budući da korist mogu imati svi na projektu, često se događa da ako investitor ne prepozna BIM kao nešto zanimljivo, netko drugi inicira BIM jer je tu uvidio neke prednosti za sebe. Obično to onda bude izvođač ili arhitekt. Tada se  BIM “događa” od te razine prema dolje tj. BIM moraju koristiti svi kojima inicijator taj model rada može nametnuti ili prevedeno svi koje taj netko angažira i plaća. Rijetko se dogodi da netko uspije nametnuti svoj način rada nekome „iznad“ sebe.

BIM infrastruktura

Onaj tko pokreće BIM projekt ima mogućnost da ga prilagodi svojim potrebama ali i s time dolaze i neke obaveze. Za BIM projekt treba osigurati infrastrukturu potrebnu za uspješno odvijanje BIM procesa. Jer osim osnovnih BIM alata koje naravno treba osigurati svaki sudionik za sebe, ima tu još alata koji nam trebaju na ovakvim projektima. Prvenstveno tu je platforma za kolaboraciju (CDE), zatim alati za upravljanje issue-ima i još poneki… ovisno o ambicijama i ciljevima korištenja BIM-a. Nadalje potrebno je osigurati i osobe koji će biti u ulogama koje zahtijeva projekt. Često spominjani BIM menadžer projekta je jedna od takvih uloga bez koje BIM projekt teško da može zaživjeti. To je osoba koja treba imati određene vještine ali prvenstveno je važno da se da uloga shvati ozbiljno, a ne da je ta uloga nešto što se obavlja “uz put” paralelno sa svim drugim dosadašnjim poslovima.

Zbog zahtjevnosti ovog zadatka i nekih specifičnih vještina nerijetko se angažira i vanjski konzultant koji uz inicijatora sudjeluje u vođenju BIM dijela projekta ili čak preuzima vođenje projekta. Tko god bio taj koji inicira BIM projekt, važno je da se dobro upozna sa ovom tematikom i pripremi na izazove koje ovakav način rada donosi i najvažnije – dobro “posloži ” projekt od početka jer “raspetljavanje” situacija kada se već dogode nije nešto što bi ste si poželjeli i dovode u pitanje uspješnost projekta. Preduvjet za tako nešto je odgovor na pitanje: “Što će biti BIM na tom konkretnom projektu?”

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju Autodeskova BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.
Show Buttons
Hide Buttons