BIM se proširio i kod nas i danas sve više ureda na neki način koketira s njime. Neki precrtavaju CAD nacrte u 3D u Revit-u a neki stvarno povezuju sve struke u jedan zajednički modeli i iz njega crpe potrebne informacije. I sve to mi danas nazivamo BIM-om. Kako ja generalno mislim da je BIM jedan od odgovora na pitanje: “Kako bolje?'” po meni je bilo koje korištenje naprednih alata u svrhu učinkovitijeg rada vrijedno. Ali ipak bi trebali nekako razlikovati razine korištenja BIM-a kako bi se mogli sporazumijevati i imati slična očekivanja. Ako želimo koristiti BIM tehnologiju na konkretnom projektu i od toga imati neke koristi, onda moramo jasno definirati što je to BIM na tom projektu. Jer BIM nam može donijeti mnoge prednosti ali samo ako ga koristimo na pravi način. Samo deklariranje da je nešto “BIM projekt” svakako nije dovoljno.

Glavna razlika između onoga kako (uglavnom) danas koristimo BIM i onoga što bih ja nazvao BIM projekt je u onome što imamo kao rezultat rada u BIM-u. Danas uglavnom uredi koriste BIM na način da gledaju kako oni mogu imati najviše koristi od BIM modela a rezultat tj. ono što se predaje  je obično i dalje 2D dokumentacija. Na BIM projektima je ideja da korist imaju svi sudionici a rezultat bi trebao biti kvalitetan BIM model iz kojeg svatko može preuzeti informacije koje su mu potrebne i iskoristiti ga za svrhu koja donosi neki benefit. Jer, po meni, BIM tek počinje kada imamo prikladan BIM model, a ne da tu završava.

Pitanje nije više “što ja imam od BIM-a?” nego “što mi svi zajedno možemo imati od BIM-a?” I dok je u prvom slučaju BIM model onakav kakav je nama potreban da iz njega “izvučemo” dokumentaciju u ovom drugom slučaju točno je definirano, ili bi barem trebalo biti,  kakav model trebamo izraditi, da bi što više sudionika moglo imati što veće koristi od modela.

Kako bi to mogli ostvariti već na početku moramo definirati elemente koji će nam taj rezultat osigurati. Tako da ono konkretno što nam na početku projekta treba, da bi imali preduvjete za uspješan BIM projekt, jest – što točno želimo kao korist od korištenja BIM modela/procesa i precizno definirano kako ćemo to postići. Na našim projektima surađuje mnogo sudionika i ukoliko ove dvije ideje nisu svima poznate i jasne – željeni rezultat će najvjerojatnije izostati.

Author: Vedran Orešić

Kao BIM konzultant i Autodesk Certified Instructor pomažem kolegama da implementiraju Autodeskova BIM rješenja kako bi svoj svakodnevni rad učinili efikasnijim.
Show Buttons
Hide Buttons